Merhaba oradaki!
Serinin ikinci yazısının ardından birazcık ara verdikten sonra, üçüncü ve son yazı ile karşındayım. Bir cuma akşamı, üç bölüm This Is Us izledikten sonra bi’ bölüm daha izlesem mi diye yatakta yuvarlanıyordum ki “Ben neden şu serinin üçüncü yazısını yazmıyorum?” sorusunu kendime sormamla birlikte soluğu yeni yazı sayfasında aldım.
Seri yazmak zormuş. Çünkü birbirinden ilginç (!) konuların bulunduğu bir “yeni yazı fikirleri” listem var. Bir yandan onları yazmak için deli gibi sabırsızlanırken sen bilgilen diye seriyi bitirmeye karar verdim, kıymetimi bil, yorum bırakmayı unutma! 😋 Bu yazıyı aslında birkaç ay önceki kendim için yazıyorum. Evet yanlış duymadın! Böyle bir yazıyı o kadar çok aradım ki, tecrübe edip de paylaşmayanlara çok kızdım. Herkes sadece “yaptım, ettim, başvurdum, geldim” yazmış. Bunlar yardımcı olmuyor ne yazık ki. Ben bütün belgeleri ortaya dökeceğim şimdi.
Bir önceki yazıda Berlin’deki hayallerimin ajansından kabul aldıktan 20 gün sonra stajım bilinmeyen “bürokratik” sebeplerle iptal edilmişti. Bunu da mülakatı yapan tasarımcıdan gelen uzun bir açıklama mailiyle çok sonradan öğrendim. İlk mailde “yanlış bir hesaplama” sebebiyle demişlerdi…
İlk olarak bir önceki seride atladığım mülakat aşamalarının detaylarından bahsetmek istiyorum. Koca bir başlık atmam lazım, yoksa olmaz.
Mülakat
- Öncelikle kendimden bahsettim. Okuduğum okul, bölüm, ne zaman mezun olacağım, yaşım, okul için yaşadığım şehir, asıl yaşadığım şehir gibi kişisel muhabbetler. Bu aşamadan önce ya da sonra onlar da şirketten, kendilerinden bahsedecektir muhtemelen. Bu aşamada komik (!) bir anı var. Şu an staj yaptığım yerin mülakatında okuduğum şehri sormuşlardı. Adana dedim ben de, tabii ki bir İstanbul değil ve karşı taraftaki kişi daha önce hiç duymamış. Ben de havalı olsun diye “It’s where the best kebabs are made!” dedim. Kebap yani, kesin biliyor ve “Wow awesome!” falan diyecek sandım ama adam “Oh! But, I’m a vegetarian, so…” dedi ve DAN! Yaşarkan kötü ama anlatırken komik. Kısacası böyle riskli atışlar yapmamaya çalış 😅
- Sonrasında kullandığım yazılımları sordular; Sketch, Adobe Photoshop, Illustrator ve After Effects, Prototip için Invision, Marvel v.s ne biliyorsam saydım. Kullandığın yazılımların miladını doldurmamış olduğundan emin olmalısın. UI/UX için başvurduğun staj pozisyonu mülakatında Photoshop’ta tasarım yapıyorum dersen muhtemelen yeni trendleri takip etmediğini düşünürler. Çünkü Adobe zaten arayüz tasarımı için başka bir yazılım yayınladı; Adobe XD. Bu gibi şeylere dikkat edebilirsin. Yenilikçi olursan ve olduğunu karşı tarafa kanıtlayabilirsen güzel olur.
- Daha önceki tecrübelerimden bahsetmemi istediler. Daha önce staj yaptığım yerde kaç kişi çalışıyordu, kaç tasarımcı vardı gibi şeyler.
- Okuldaki derslerin neler gibi şeyler sordular. Bu genelde hangi yazılımları öğrendiğin sorusuyla beraber geliyor.
- Tasarımcıların geliştiricilerle nasıl iletişim kurduğu çok önemli. Örneğin bir uygulama tasarımı yapıyoruz ve insanlara tasarımdaki halini gösterecek kişi yazılımcı. Yani herhangi bir yeri tasarımdaki gibi değilse bunu benim çözmem gerekiyor, ya da en basitinden kodlanamayacak bir şeyi tasarlamamam gerekiyor. Bu sebeple geliştiricilerle iletişim kurma üzerine çok soru sordular. Ben de önceki tecrübelerime dayanarak süreçten bahsettim. Tasarımı yapmadan önce ilk aşamada zaten yazılımcı ile konuşmuş olmak gerekiyor.
- Bizim sektörde kullanıcı testi de önemli. En basitinden bir tasarımda kullanıcının kafasını karıştıran veya yapacağı işlemin süresini uzatan bir şey olup olmadığını görmek için yapılıyor. Genelde büyük şirketler ve geniş çaplı projeler için. Zaten tasarımcının işi de bir yandan probleme kullanıcının açısından bakıp çözmek. Yani her şeye test yapacaksak biz ne iş yapıyoruz. O yüzden bence hiç hata payı olmaması gereken büyük işlerde test yapılması gerekiyor. SAP mülakatında en çok bu konu üzerinde durdular mesela. Açıkçası direkt doğruyu söyledim. Daha önce çalıştığım yerlerde kullanıcı testi falan yapmadık. Kendi aramızda yapıyorduk şirket içinde. Bu tabii ki doğru bir yöntem değil ama hiç yoktan iyidir. SAP olumsuz sonuçlandı zaten. Yapmadığın bir şeyi “evet biliyorum” demeni çok önermem çünkü muhtemelen o konu hakkında detay soracaklar. Teste kaç kişi katıldı ya da hangi sektörden insanlardı derse bir sürü şey uydurmak gerekecek ve bu korkunç. Bilmiyorsan bilmiyorum demek daha iyi. Bu olmazsa öbürü olur.
- Sözel anlatımlar bittikten sonra portfolyodaki işler üzerinden gittik. Skype’ta ekran paylaşımı yaparak Behance hesabım üzerinden, şu projeyi anlatır mısın, bu projeden bahseder misin şeklinde ilerledi.
- Bir de ne öğrenmek istediğini bilmek önemli. Bana iki yer onlardan ne öğrenmek istediğimi sormuştu mesela. Ben saftirik gibi daha önce düşünmemiştim hahah. O anda birden aklıma geldi. Tipografide çok iyi olduğumu düşünmüyorum o konuda kendimi geliştirmem gerekiyor gibi bir şeyler söyledim.
Stajı kapma hikayem
Okulun en yoğun döneminde Hollanda’dan freelance illüstrasyonlar yaptığım bir şirket iş tamamen bittikten sonra staj yapmak istediğim taktirde onlara mutlaka haber vermemi söylemişti. Ben de o sırada Berlin’i kapmıştım ve içimden “Ay benim stajım var sağol jnm” demiştim. Berlin iptal olduğu anda onlara yazdım. 🤦🏻♀️ Yine önceki yazıdaki gibi iki arada bir derede mülakatlar yaparak olsa da STAJI KAPTIM. Hem de maaşlı! Ben buradayken euro ve dolar o kadar yükseldi ki iyi ki ilk kabul aldığım maaşsız yere tamam dememişim. Geri dönmek zorunda kalırdım kesin.
Yani kelebek etkisi. Okul yoğun diye o freelance işe hayır deseydim şu an burada değil belki başka bir yerde, belki de evde boş boş oturuyor olacaktım. Hangisi daha iyi bilmiyorum da aslında çünkü öyle bir şey olduğunu düşünmüyorum. Her karar bize farklı bir yön çiziyor ve hayat öylece değişiyor. Bazen zor zamanlar oluyor. Geçmiş ya da gelecekteki güzel bir zamana ışınlanmak için her şeyimi feda edebilecek gibi oluyorum. Sonra aradan zaman geçiyor ve şöyle diyorum; “İyi ki her şey bu şekilde gelişmiş. İyisi de kötüsü de… Öyle ki; burada, bugün ve şu an olduğum kişi olmuşum.” Hayat böyle. Hadi yine iyi edebiyat yaptım!
Her şeyden önce
Bilgisayarında “Erasmus” diye bir klasör aç ve her şeyi oraya kaydet. Bilgisayarın yanında değilken lazım olabilecek şeyleri kendine mail at, yani bir şekilde ulaşılabilir olsun.
Staj tarihlerini belirlemek
Evet! En çok canımı sıkan meselelerden biri buydu. Aslında çok basitmiş çünkü tamamen sana ve şirkete kalmış bir şey. Mesela 3 ay staj yapmaya karar verdin ve yazın yapacaksın. Basitçe okul bittikten birkaç hafta sonraki pazartesi gününü bul. Hafta ortası da başlayabilirsin istersen ama bence pazartesi başlamak daha güzel. O zaman laf arasında şu şarkıyı pazartesi gününe armağan ediyoruz. 🎼
Ben finallerin bitmesinden üç hafta sonraki pazartesi gününü seçtim, 18 Haziran. Bütlere kalmayacağına emin ol. 90 günü geçmiyorsa Schengen vizesi alabilirsin. 90 gün say (gün hesaplama işini ben bu siteden yapmıştım) ve bir cuma gününü bul. 14 Eylül. 89 gün yapıyor. Bitiş tarihini dahil eden bölüme bakmalısın. Al sana tarihlerin hazır.
Şirkete ben şu tarihler arasında staj yapmak istiyorum, X gün oluyor. Diyip onay aldıktan sonra resmi olarak staj tarihlerin belli olmuş oluyor. Vizeye başvuru yaparken tarih aralığını bir gün erken seçmeyi unutma. Örneğin ben pazar günü uçuş yapacak şekilde 17 Haziran yazmıştım vize başvurusuna. Tam 90 gün oldu. Tek problem, uçuşun hemen ertesi günü işe başlamak yorucuydu baya. Önceden gelip şehri keşfetmek istersen tarihlerini ve staj süreni ona göre ayarlamalısın.
Not: Üç aydan fazla staj yapacaksan ulusal vize almalısın. O konuda hiçbir fikrim yok.
Erasmus belgeleri
- Benim hazırladığım check-listi buradan indirip yazdırabilirsin. Evrakları düzenli bir şekilde hazırlamama çok yardımcı olmuştu. Düzenlenecek maddeleri düzenle, ek bir belge gerekiyorsa eklemeyi unutma.
- Öncelikle gidip iki tane şeffaf dosyamsı bir şey bulabilirsin. Biri vize belgeleri için biri Erasmus ofisine teslim edilecek olanlar için. Benim hazırladığım listeleri yazdırırsan bu iki ayrı dosyanın en önüne koyup takip edebilirsin.
- Bahsedeceğim belgeler için okulunun Erasmus sayfasına bak. Okulun logosunu, önemli kodları falan içeriyor olabilir. Başka bir üniversitenin belgesini kullanmanı önermem.
- Benim staj zorunlu değildi o yüzden seninki zorunluysa ek belgeler isteyecekler. O konuda bir fikrim yok.
1) Kabul Belgesi
- Hitap olarak “To whom it may concern” şeklinde yazılabilir.
- Belgenin hazırlandığı tarihi içermeli. Senin ismini, doğum tarihini, adresini, okuduğun üniversite ve bölümü, şirketin adını, staj yapacağın başlangıç ve bitiş tarihlerini, haftada saat kaçtan kaça kadar ve ne günler çalışacağını, staj yaparken alacak olduğun sorumlulukları içermeli. Şirketin antetli kağıdına çıktı alınmalı, ıslak imzalanmalı ve taranıp sana ve eğer isteniyorsa okulun erasmus ofisine mail atılmalı.
- Bunu sana gerçek halini posta ile yollamalılar. Zaten sözleşmeyi yollayacakları için onu da yollarlar herhalde! Yine de okulun Erasmus ofisine sor, belki direkt olarak maille yollamaları ve renkli çıktı alman yeterlidir. Benim okul aslını almamı önerdi. Çünkü belgenin aslına vizede ihtiyacın olabilir. Benim canım şirketim 2 tane orijinal yollamıştı. Bunu istemeni öneririm, çok güzel bir hareket.
- Bu arada sözleşme demişken şirket bana iki sözleşme yolladı. Biri bende kalacaktı birini imzalayıp postayla geri göndermem gerekiyordu. 20₺ tuttu tek bir A4 kağıdını geri yollamak. Yaptığım masrafları sayıp yazının sonuna ekleyeceğim.
2) Staj Hareketliliği için Öğrenim Anlaşması – LAT
Dünyanın en sinir bozucu şeyi bu olabilir. İnternette hakkında hiçbir bilgi yok. Seni kurtarmak için aşağıya doldurduğum örneğini ekliyorum. Büyük hali için görsele tıklayabilirsin.
Field of education kodları: http://ec.europa.eu/education/tools/isced-f_en.htm (Bölümüne en yakın açıklamayı içeren kodu seç. Bölüm koordinatörüne de danışabilirsin. Gelen yorumlara bakılırsa bu kod uyuşmadığı için vizeden red yiyenler olmuş, yani önemli.)
Academic year: Eğer yazın staj yapacaksan; akademik yıl, bulunduğun yıl ve sonraki yıl olacak. Çünkü mantıken akademik yıl haziran ayında bitiyor. Ben 2018 yılının yazında staj yapacaktım ve 2018/2019 yazmam gerekiyordu. Emin olmak için Erasmus ofisine sorabilirsin.
Şirket ile şu anlaşmayı problemsiz halletmek en önemli nokta. Bunu şu şekilde çözüyorsun. Önce bilgisayardan senin dolduracağın bölümleri doldur. Sonra şirketin dolduracağı yerleri Photoshop’ta (ya da nerede istiyorsan) işaretle ve ayrı bir görsel olarak kaydet. Doldurmuş olduğun Öğrenim Anlaşması Word dosyasını ve bu işaretlediğin görseli şirkete mail at. Ben şöyle işaretleyip atmışım.
Karışıklık olmaması için ben böyle yapmıştım. Sonra onlar doldurmaları gereken yerleri doldurup çıktı alacaklar, imzalayıp sana email ve posta ile yollayacaklar. Sen kendin imzalayacaksın, danışman hocan imzalayacak, teslim etmeye gittiğinde Erasmus ofisindeki yetkili kişi imzalayacak. Ta-daaa! Orijinalinin posta ile alman gerekip gerekmediğini Erasmus ofisine sor. Bana gerektiğini söylediler, vizeye orijinalini verdim.
Önerim şu ki, şirkete Word dosyasını mail atmadan önce çıktı alıp Erasmus ofisindeki koordinatöre göster. Özellikle sigorta konusunda işaretlenen yerler çok karışıktı ve ben ne yapacağımı bir türlü bilemedim. Ofisteki kişi işaretledi benim götürdüğüm taslak üzerinden.
3) Güncel transkript, öğrenci belgesi
Listedeki en kolay şey, çabucak halledip kurtul. Hatta her birinden ikişer tane al, birini Erasmus ofisine birini vizeye verirsin.
4) Ziraat Bankası’nda açılmış Avro hesap numarası (IBAN kodu ile birlikte)
Çok kolay bir iş. Yalnız yurt dışındayken EURO çekemeyeceksin. Yani bankanın uygulamasından yapman gerekiyor her şeyi. Hibe Euro hesabına yatırılacak. Sen onu satacaksın uygulamadan, TL’ye dönüşecek. Sonra ülkeye vardığında herhangi bir bankamatikten EURO çekeceksin. Böyle de saçma bir şey. O yüzden bankaya “yurtdışı işlemlerin açılmasını istiyorum” demeyi unutma. Bu konular hakkında (komisyonlar, yurt dışında para çekme) gibi konularda ayrıntılı yazılmış şeyler vardır eminim.
Hesabın açıldığına dair dekontu alıp Erasmus ofisine veriyorsun, bu kadar.
5) Seyahat-Sağlık Sigortası Fotokopisi-İngilizce, Kişisel Sorumluluk Sigortası (Civil Liability Insurance), Kaza Sigortası (Accidence Insurance)
Axa Sigorta’dan “Comprehensive Travel Health Insurance” yani “Geniş Kapsamlı Seyahat Sağlık Sigortası” yaptırmıştım ben, 90 gün için €69 tutmuştu. 350₺. Yukarıdakilerin hepsini kapsıyor.
İki tane ingilizce nüsha iste. Çünkü ingilizce olanın birini vize için vereceksin. Belki diğer ingilizce olanı ülkeye girişte v.s sorabilirler. Türkçe bir tane yeter, bir işe yaramıyor galiba.
6) Vize aldıktan sonra vize sayfasının fotokopisi
Dünyanın en basit işi bu, vizeyi bi aldıktan sonra oh. Okula maille yollamıştım ben.
8) Staj bilgi formu
Çok basit. Doldurup maille Erasmus ofisine göndermen gerekiyor. Hangi evrağı verdin hangini vermedin görebiliyorsun. Bizim okula özgü bir şey de olabilir, bilemedim.
7) OLS – Online Language Support:
Öğrenci staja başlamadan ve staj faaliyeti bittikten sonra çevrimiçi dil sınavına girecek, sonucu Dışilişkiler Birimine bildirecektir.
Ben bunu Hollanda’ya geldikten sonra yaptım. Normalde vize sayfasını mail attığında hemen gönderiyorlar kullanıcı bilgilerini.
9) Hibe Sözleşmesi
Ben stajı yazın yaptığım ve hibeler yaz bitimi yatacağı için hibe sözleşmesini stajdan döndükten sonra yapacağız dediler. Normalde vize alındıktan ve vize sayfası ofise verildikten sonra yapılıyor.
***
Benim okul hiçbir şeyin aslını istemiyordu. Renkli fotokopi vermeni öneririm. Asıl evrak vize için önemli.
Masraf: 400₺
En fazla 400₺. Aldığım çıktıları, fotokopileri de sayıyorum. Yazıcı almak mantıklı olabilir. 😅 Uçak biletleri, ev kirası hariç tabii. Onlara vize aşamasında geleceğim.
Hollanda Schengen Vizesi Belgeleri
Hollanda Schengen vizesini VFS Global firması aracılığı ile veriyor. Bu linkten belgelerini hazırladıktan sonra randevu alman gerekiyor. Vizenin çıkması en fazla 1 ay sürüyor. Benim iki hafta sürmüştü.
1) Pasaportun aslı
Pasaportun yoksa hemen randevu al. Sadece defter ücreti ödeyeceksin öğrenci olduğun için. İki-üç haftaya geliyordu diye hatırlıyorum. Benim vardı o yüzden masraflara eklemiyorum.
2) Vize Başvuru Formu
Başvuru kategorisi “Kültürel, Bilimsel, Araştırma veya Spor etkinlikleri” olarak geçiyor. Başvuru formunu buradan indirebilirsin. Fotoğraf yapıştırmıştım ama başvuru sırasında fotoğrafı çıkardılar. Yani fotoğraf yapıştırmayın. Örnek göstermeye bayılırım. Ben şöyle doldurdum.
3) 3 adet fotoğraf
Standartlara uygun (yüz görünür), yeni çekilmiş (6 aydan daha eski olmayan), arka fon beyaz bir adet biyometrik fotoğraf (35×45 ebat). Fotoğrafta düzenleme yapmamaları gerekiyor. Sivilce falan silmelerine gerek yok. Instagramda paylaşıcak değiliz yani. İstemediğini söyleyebilirsin.
4) Vize ücreti
Erasmus için vize başvuru ücreti yok. Ben vermemiştim.
VFS Global diyor ki;
- Her başvurudan, vize ücretinin yanı sıra 188₺ (KDV dahil) hizmet harcı alınmaktadır.
Bunu ödemiştim sadece.
5) Seyahat Sağlık Sigortası
Tüm seyahat süresini kapsayan, ülkeye geri dönüş, acil tıbbi bakım ya da acil hastane bakımı masraflarını kapsayan, 30000 € teminat tutarında, Schengen bölgesinde geçerlidir ibaresi bulunan bir seyahat sağlık sigortası.
Bunu yukarıda anlattım. İngilizce olan ve sigortanın bütün detaylarını açıklayan birkaç sayfalık bir evrak vermeniz gerekiyor vize için.
6) Uçak Bileti Rezervasyonu
Gidiş dönüş uçak rezervasyonu veya ulaşım aracına ilişkin diğer kanıtlayıcı belgeler (ruhsat, ehliyet, araç sigortası).
Ben turna.com‘dan gidiş-dönüş bilet aldım. PDF olarak bileti görüntüleyebiliyoruz. Onu yazdırıp vizeye verdim. Dönüş biletin olması önemli bana kalırsa. Ülkeye giriş yaparken pasaport kontrolde dönüş biletimi sormuştu memur. Telefondan gösterdim hemen o PDF dosyasını. Gıcık herif.
İzmir – Amsterdam aldım bileti. İstanbul aktarmalı olanlar aşırı yorucu olurdu ve aktarmalı olarak yurt dışı bileti almak bana çok korkutucu geliyor. Bunun rötarı var şeyi var. Fiyat farkı da olmadığı için direkt uçuş aldım. Gidiş – dönüş 1240₺ tuttu. Annem hediye etti bunu! Annecim umarım bu hiçbir işine yaramayacak yazıyı okumuyorsundur… ❤️ (ne yazsam okuyor).
Bana kalırsa dönüş biletini almak önemli çünkü orada kalmaya niyetli olmadığınızı kanıtlamanın birinci basamağı gibi bir şey.
7) Otel Rezervasyonu
Tüm seyahat süresini kapsayan onaylı otel rezervasyonu, otel rezervasyon tarihlerinin, rezerve edilen gidiş-dönüş uçuş tarihleri ile uyumlu olması gerekir.
Çoğu kişi Booking‘den iptal edilebilir bir yere rezervasyon yapıp, rezervasyonu çıktı alıp sonra iptal ediyormuş. Bence vize açısından tehlikeli bir yöntem. Ben kalacağım şehirin ev grubunu buldum Facebook’ta (Leiden Housing). Oradaki ilanlara mesaj attım. Kendi kalacağım süreleri içeren ev aradığıma dair bir paylaşım yaptım. 30’dan fazla kişiye yazmışımdır. Dönmeyenler çoğunluktaydı. Genelde hep başka biri önceden yazmış oluyordu ya da daha uzun kalacak birilerini arıyorlardı. En son biri paylaştığım tarihleri görüp bana mesaj attı ve direkt tuttum o odayı (şu an yazıyı yazdığım oda). En zor aşama ev bulmaktı. Aylık €340 ödüyorum ve mesaj attıklarım arasında en uygunlardan biriydi. Önceden para biriktirmiştim zaten kira için. Son ay stajdan aldığım maaşın kiraya gitmesini istemedim ve son ay kira vermemek için gitmeden önce €380 gönderdim. €40 da bisikletini kiraladığım içindi. O zamanın parasıyla (kur 4.80 civarı) 1820₺ göndermişim. Türk Lirasını yurt dışındaki bir bankaya Euro olarak gönderirken TransferWise‘ı kullandım. Nette bir video veya yazı vardır nasıl yapılacağı ile ilgili.
Odasını kiraladığım kız, Femke, yurt gibi bir yerde kalıyordu. Hollanda’da DUWO isimli böyle yerler var. Ben öğrenci belgemi, staj kabul mektubumu, pasaport fotokopimi v.s göndermiştim ona. O da DUWO sistemine yükledi. Sonra Femke’ye “Şu şu tarihler arasında şu adresteki odanız Aycan Doganlar’a devredilmiştir.” gibisinden Dutch (Felemenkçe) bir onay maili geldi. O da maili bana yönlendirdi. Mailin çıktısını aldım. Hollanda vizesine başvuru yaptığım için çıktıyı direkt Dutch olarak da verebilirdim galiba ama ben garantiye atmak için mailin tercümesini yaptırıp hem Dutch hem İngilizce olacak şekilde verdim.
8) Davet eden şirketten stajın amacı ve süresini belirten yazı.
Kabul mektubu bu işe yarıyor. Sözleşmenin fotokopisini de koydum ben.
9) Öğrenci belgesi, transkript
Zaten almıştık bir tane fazladan, o zaman dans!
10) Hibe alacağınıza dair belge
Erasmus ofisine gidip anında alabilirsin. Vize için olduğunu söylersen net olur.
11) Geçiminizi sağlayan kişinin evrakları
Bu aşamada ben annemin banka hesap dökümünün belgesini koydum. 7000₺ vardı hesapta. Bir de babamın emekli olduğuna ve her ay maaş aldığına dair bir belge. Hesapta az bir miktar varsa (1000₺’den az) bunu belgelemek çok da bir şeyi değiştirmeyecektir.
12) E-devlet nüfus kayıt örneği
Ne olur ne olmaz bunu da koydum ama mecbur değil sanırım.
13) Pasaport fotokopisi (tüm sayfalar)
Siyah beyaz da oluyor. Çok para saçmaya gerek yok.
14) Vize talep dilekçesi
Ben dilekçeyi “Hollanda Konsolosluğuna” hitaben yazdım. Klasik dilekçe örneklerine bakabilirsiniz, tarihi atmanız gereken yer v.s.
Kendini tanıtma safhası, okuduğun üniversite, bölüm, seyahat amacın, staj süren, staj yapacağın şirketin adı, konaklayacağın yer belliyse adresi, orada nasıl geçineceğin (ben AB Erasmus Hibesi alacağımdan, Staj maaşım olduğundan ve gerektiği taktirde ailemden destek alacağımı belirtmiştim). Mesela staj süren iki ay, ancak sen üç aylık Schengen almak istiyorsun. Bunu da açıklayabilirsin. Kalan bir ayda şehirdeki müzeleri gezeceğim veya X müzik festivaline katılacağım gibisinden. Burada en önemli nokta vize süren bittiğinde geri döneceğinin garantisini vermen.
Masraf: 3248₺
Toplam: 400₺ + 3248 = 3648₺
Vize Başvurusu
Bu aşama oldukça kolay.
Randevu günü vize başvurusuna giderken VFS Global’den randevu aldığında mailine gelen QR kodlu “Appointment Letter” denen belgeyi çıktı alırsan iyi olur. İçeri girmek için randevu saatinin gelmesini beklemene gerek yok çünkü içeri girince yine sıra alıp en az bir saat bekleyeceksin.
Harcanan para vs. kazanacağım para
Staj maaşı: €700 (vergi kesintisini düşersek €600 diyelim.) çarpı üç ay = €1800
Dönünce alacağım hibe: €600 çarpı üç ay = €1800
Toplam: €3600
Bugünün kuru üzerinden (7,2): 25.920₺
Gelmeden önce harcadığımı çıkarırsam: 22.272₺
Not: Tabii tüm bu miktar yanınıza kalacak gibi düşünmeyin. Yurt dışındayken harcayacak olduğunuz para birnevi buna tekabül ediyor. Ailenizden destek alacaksanız veya tutumlu biriyseniz bir miktar biriktirmeniz mükün tabii. Ben biriktirmeye çalışacağım.
Yaz stajı için güzel bir meblağ! Kur farkı diye buna denir. Az harcamayı başarabilirsem; iPad Pro (Apple Pen ile ✨), Youtube’a geri dönebilmek için istediğim kamerayı ve Apple Watch alabilirim 🎈 Gerçi asıl planım, kardeşim de üniversiteye başlayacağı için seneye ailemden destek almadan ve okulla birlikte freelance çalışma zulmüne katlanmadan üniversiteden mezun olmak. O yüzden oyuncak almayı biraz erteleyebilirim. Ama iPad Pro öncelikli 🎨
Kazanılacak tecrübe: Paha biçilemez.
Geri kalan her şey için Master Ca… Neyse tamam.
Son olarak
Vizeye almak için konsolosluğa verdiğin tüm belgelerin fotokopisini uçağa binmeden önce sırt çantana koymayı unutma. Pasaport kontrolde soruyorlar. (Ülkede konaklayacağım yere ait evrak, dönüş biletini gösteren belge, staj davet mektubun öncelikli olacak şekilde.)
“Aklımda deli sorular” diyorsan
Ne zaman bu tarz bir yazı yazsam insanlar beni kişisel danışman köle zannedip saçma sapan, aşırı detay ve kişisel sorular soruyor. İki ülkeden de kabul aldım, hangisine gitsem kafam çok karışık… gibi! Cevap yazmak zaman alan bir şey ve herkese cevap veriyor olsam inan ki kendime zaman ayıramam. Ben nasıl bulduysam sen de bulabilir, kendi kendine çözebilirsin. Bölümdeki danışman hocana veya kurum koordinatörüne mail at. Onların işi bu zaten ama benim değil. Zaten bu yazı için yeterince zaman harcadığımı düşünüyorum. Ricamı dikkate aldığın için teşekkür ederim 🙂
Yazıda geçmeyen ve nesnel bir cevabı olabilecek bir şeyi aşağıdaki yorum bölümünden sorabilirsin. “Cevaplara abone ol” kutusunu işaretlersen soruna cevap verdiğimde sana e-posta gelir. 👩🏻💻
***
Umarım yararlı bir yazı olmuştur! Atladığım bir şey olduğunu düşünürsem veya yazıda geçmeyen bir şeyi aşağıdaki yorum bölümünden soran olursa yorumu cevaplayıp yazıyı da güncelliyor olacağım.
Kendine iyi bak! Her şey en güzel şekilde gelişsin.
Serinin diğer yazıları
24 Comments